Belangrijke informatie met betrekking tot reizen ivm Coronavirus

Op reis naar het buitenland*

Per 27 juli is de reisadvisering voor bestemmingen binnen de EU gewijzigd. Heel Europa kleurt vanaf 27 juli geel (reizen mogelijk, er zijn risico's) of groen (je kunt reizen). De kleur oranje (alleen noodzakelijke reizen) zal alleen nog worden ingezet bij de aanwezigheid van speciale virusmutaties. 

Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat voor terugkeer naar Nederland met ingang van zondag 8 augustus altijd een DCC moet kunnen worden overlegd, overigens ook bij terugkeer uit niet EU-landen. Voor niet-volledig gevaccineerden geldt dat een PCR-test bij terugkeer niet ouder mag zijn dan 48 uur, een antigeentest niet ouder dan 24 uur.

Naar welk land je ook reist, je kunt er te maken krijgen met coronamaatregelen zoals een quarantaine- of testplicht. Ook kan de situatie in een land snel veranderen. Houd daarom altijd het reisadvies in de gaten.

Ga je op reis? Controleer dan hier het actuele reisadvies en download de reisapp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

* Deze informatie wordt regelmatig geactualiseerd. Hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.  Bron: Nederland Wereldwijd / Rijksoverheid.nl

 

Checklist inreizen in Nederland

Verblijf je momenteel in het buitenland en wil je (terug) naar Nederland? Controleer dan deze lijst voordat je vertrekt. Bijvoorbeeld welke coronatesten je moet laten doen en hoe lang je in quarantaine gaat. 

1. Inreisverbod

Ben je nu in een land in de Europese Unie of een Schengenland? Dan geldt er geen inreisverbod.

Bent je een ingezetene van een land buiten de EU of Schengen? Dan mag je alleen naar Nederland vertrekken als je onder een uitzondering voor het EU-inreisverbod valt. Anders geldt er voor jou een Europees inreisverbod.

Vanaf 1 juni 2021 gelden geen vliegverboden meer.

2. Negatieve testuitslag laten zien

Kom je per vliegtuig, schip, bus of trein uit een hoog-risicogebied voor corona naar Nederland? Dan moet je een coronatest laten doen in het buitenland. Je laat de negatieve testuitslag zien voordat je vertrekt

Er gelden uitzonderingen voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld diplomaten en vrachtwagenchauffeurs. Je hoeft geen negatieve testuitslag te laten zien als je vertrekt uit een veilig land buiten de EU of uit een land binnen de EU met een groen of geel reisadvies.

3. Gezondheidsverklaring in het vliegtuig

Reis je met het vliegtuig? Dan moet je een gezondheidsverklaring invullen en bij je houden. Bij een aantal vliegtuigmaatschappijen gebeurt dit digitaal bij het inchecken.

4. Quarantaine (thuisblijven)

Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine (thuisblijven) verplicht als je na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Na aankomst in Nederland vanuit landen of gebieden met een oranje reisadvies ga je 10 dagen in quarantaine. Met een coronatest op dag 5 kun je de duur van het thuisblijven verkorten. Er gelden uitzonderingen op de quarantaineregels voor sommige reisdoelen. Voor je reis naar Nederland kun je gebruik maken van de Quarantaine Reischeck. Dit is een digitale checklist met de stappen die je moet nemen na terugkeer van je (noodzakelijke) reis.

*Bron: Rijksoverheid.nl

Stand van zaken vluchten van/naar Schiphol

Het dragen van gezichtsbescherming op de luchthaven en aan boord is verplicht, evenals het bij je dragen van een ingevulde gezondheidsverklaring die je via de airline ontvangt. Passagiers dienen zelf voor deze gezichtsbescherming te zorgen. 

Per land kunnen er verschillende inreisbeperkingen zijn opgelegd, die op elk moment weer kunnen veranderen. Neem voor de actuele situatie contact op met je Uniglobe Travel Consultant.

Beperkingen Schiphol Airport

Vertrekt je vlucht vanaf Schiphol? Vanwege de coronacrisis gaat jouw reis via Schiphol iets anders dan je gewend bent. 

Ook op Schiphol dien je 1,5m afstand te houden. In de wachtrijen voor de incheckbalies, bij de securitycheck en bij het in- en uitstappen is 1,5 meter afstand houden soms een flinke uitdaging. Schiphol doet er alles aan om die afstand te bewaken, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom is het dragen van een mondkapje overal op de luchthaven verplicht. Daarnaast is elke reiziger verplicht een gezondheidsverklaring bij zich te hebben. 

Sta je in een rij? Zet dan je koffer ruim voor je neer om ruimte vrij te houden. Bij de ticketbalies, incheckbalies, transferbalies en aankomstposten is met tape of afscheidingslint aangegeven wat 1,5 meter is, zodat je hier rekening mee kunt houden. Check zoveel mogelijk in online, dat scheelt een contactmoment.

Op Schiphol zijn alle winkels weer open, zowel voor als na security. Op Schiphol zijn essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen, de apotheek, Service Point (Plaza), Seal & Go en financiële dienstverleners zoals banken geopend volgens de normale openingstijden

Internationale treinen

Het is verplicht om in het station en op de perrons in heel Nederland een mondkapje te dragen.