Brexit

Na jaren van uitstel nadert de Brexit nu echt. De Britten sluiten op 1 januari 2021 de deur naar de Europese Unie, met alle gevolgen van dien voor Nederlandse bedrijven. Op dit moment geldt een overgangsperiode die in principe duurt tot en met 31 december 2020. Tijdens deze periode gelden alle huidige EU-regels en afspraken nog voor het VK. Tijdens de overgangsperiode onderhandelen het VK en de Europese Unie over een nieuw akkoord over samenwerking. Vanaf 1 januari 2021 gelden mogelijk andere regels dan je gewend was. Wat verandert er op het gebied van zakenreizen naar het VK? Je leest het hieronder. 

Wat dien je te weten wanneer je een bezoek aan het VK plant na 1 januari 2021.

Je bent een ingezetene van de EU

EU ingezetenen kunnen zoals voorheen naar het VK reizen voor vakantie of korte trips zonder een visum. Het passeren van de grens van het VK kan middels een geldig paspoort of, in ieder geval tot 2021, met een Europese ID-kaart.

Vanaf 1 januari 2021 zal elke reiziger die het VK wil binnen reizen dienen te beschikken over de juiste documenten. Het is niet mogelijk om andere documenten te gebruiken dan hier vermeld worden.

In andere gevallen, kijk hier of je een visum dient aan te vragen om het VK binnen te reizen

Douaneregels wijzigen per 1 januari bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk

Vanaf 1 januari 2021 gelden bij terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk de douaneregels voor bestemmingen buiten de Europese Unie. Hoewel reizen momenteel wordt afgeraden, informeert de Nederlandse Douane reizigers wel over de nieuwe regels die vanaf 1 januari 2021 gelden voor reizen vanuit het VK.

Uit een recente peiling onder 1.289 reizigers met affiniteit met het VK blijkt dat er nog veel onwetendheid is over de gewijzigde regels. Om je te informeren, zet de Douane vijf aandachtspunten op een rij:

  • Wanneer aankopen samen duurder zijn dan (omgerekend) € 430, betaal je hier bij terugkomst in Nederland belasting over.
  • Je mag 1 liter sterke drank belastingvrij meenemen.
  • Zuivel- en vleesproducten mogen niet mee, ook niet als ze vacuüm verpakt zijn. Ook de meeste visproducten mogen niet mee.
  • Je mag 1 slof sigaretten belastingvrij meenemen.
  • Als je op de heen- of terugreis (omgerekend) € 10.000 of meer aan contant geld meeneemt, dan moet je hier aangifte van doen bij de Douane.


Reis je met een huisdier? Houd er dan rekening mee dat de regels voor het meenemen van huisdieren waarschijnlijk ook wijzigen per 1 januari 2021. Houd hiervoor de website van de NVWA in de gaten om te voorkomen dat je huisdier in quarantaine wordt geplaatst. Ook mogen bepaalde hondenrassen, zoals de pitbull terriër, het VK niet in.

Bereid je ruim voor vertrek naar het Verenigd Koninkrijk voor en bezoek www.wijsopreis.nl of download de Douane Reizen App.

Autorijden in het VK

Als je een rijbewijs hebt van buiten het VK: 

Bezoekers met een rijbewijs van buiten het VK kunnen autorijden in het VK. Men heeft geen Internationaal rijbewijs nodig.

Als je voertuig niet is verzekerd in het VK:

Als je voertuig verzekerd is in de EU dien je een groene verzekeringskaart bij je dragen of een ander bewijs van verzekering. Een geldig verzekeringsbewijs is verstrekt door de verzekeraar van het voertuig en voorzien van:

  • Naam van de verzekeraar
  • Kenteken of andere identificerende gegevens van het voertuig
  • Periode van de verzekeringsdekking

Gebruik van je mobiele telefoon in het VK

Hoeveel je betaalt voor telefoongesprekken, berichten en mobiele data in het VK en de EU verschilt per mobiele aanbieder. Check de kosten voordat je op reis gaat naar het VK. De kosten voor het gebruik van je telefoon kunnen in het VK hoger uitvallen dan in EU-landen. De EU-afspraken over roaming tarieven gelden mogelijk niet meer voor het VK vanaf 1 januari 2021. 

 

Voor meer informatie, neem je contact op met je Uniglobe Travel expert. 

Bronnen: gov.uk / Rijksoverheid